Titulní obrázek

Škoda Octavia III dorazí na domácí trh ještě v roce 2012

Zástupci mladoboleslavské automobilky na moskevském autosalonu potvrdili, se nový model Škody Octavie se představí již v letošním listopadu. Začátkem příštího roku se rozběhne prodej na evropských trzích. Na domácí trh dorazí ještě v roce 2012.

Nová Škoda Octavia bude prvním zástupcem své značky, jehož základem bude nová platforma MQB. V rámci koncernu Volkswagen bude po Audi A3, SEATu Leon a sedmé generaci Golfu v pořadí čtvrtá. Třetí generace Octavie se má prodloužit ze současných 4569 mm na zhruba 4800 mm a rozvor náprav se pravděpodobně protáhne ze 2578 mm na hodnotu okolo 2680 mm. Díky tomuto prodloužení získá novinka dostatečný odstup od nového Rapidu a z větších vnějších rozměrů bude profitovat především interiér, který nabídne více prostoru.

Současný motor 1,2 TSI z nabídky zmizí S platformou MQB přijdou i nové modulární motory MOB (benzin) a MDB (diesel). To znamená nové zážehové šestnáctiventilové 1,2 TSI, 1,4 TSI, 1,8 TSI a 2,0 TSI a novou generaci turbodieselů 1,6 a 2,0 TDI. Benzinové motory budou mít nově hliníkový blok a mohou být vybaveny technikou vypínání válců. Modulární platforma umožní také sdílet alternativní pohony s ostatními koncernovými modely.

Dovoz a přihlášení vozidla: Aby bylo možné jezdit s dovezeným vozem, je nutné nové či ojeté vozidlo přihlásit do evidence. Musíte mít mimo jiné sjednané povinné ručení a na dopravním inspektorátu doložit originál zelenou kartu.

Škoda Auto plánuje pro Octavii hybridní pohon (1,4 TSI/110 kW a 20kW elektromotor), elektrický pohon a pohon na stlačený zemní plyn CNG (1,4 TSI EcoFuel/81 kW). Jednoduchá maska chladiče i velké mlhovky budou typickým rysem všech nových škodovek, a tak Octavie nemůže představovat výjimku. Designová kontinuita bude dalším výrazným prvkem nových modelů.